Türkiye’de uzun zamandır futbol denildiğinde gözümüzün önüne futbolcuların başarılı çalımları, pasları ve golleri, yapılan transferler veya karşılıklı jestler, güzel hareketler gelmiyor. Bunun yerine, takım maskotlarının birbirine tecavüz ederken veya takım oyuncularının seks işçisi ya da kapıda bilet kesen seks satıcısı olarak resimlendiği pankartlar, futbolcuların “kadın yapılmış” görüntüleri, gerdek gecesini temsil eden çarşaf “bayraklar”, rakip takım için kına gecesi ritüelleri, gol atıldığında çalınan “tecavüz marş”ları, yakılan şişme bebekler ve suç teşkil eden türlü hakaret, küfür ve şiddet eylemleri geliyor.
Türkiye’de kadınların, her gün kendi hayatlarıyla ilgili en temel kararları almak istedikleri için öldürüldüğü; cinsel ve fiziksel şiddete maruz bırakıldığı; hayatın her alanında nasıl olmaları ya da olmamaları gerektiğini söyleyen cinsiyetçi bir dille karşılaştıkları bir ortamda bu durum daha da yakıcı bir sorun haline gelmiş durumda.
Artık Türkiye’de futbol maçlarında desteklenen takımın sportif başarısının; karşı takım kadınlaştırılarak ona “tecavüz etmek”, “yakmak”, “aşağılamak” üzerinden ispatlanmasına, şiddet eylemleriyle tarif edilmesine ve bu şekilde kadınların aşağılanmasına dur diyoruz.
Biz sporu ve futbolu seviyoruz. Futboldaki bu dil, sadece kadınlara değil, camiaya hizmet eden kadın ve erkek sporculara, futbolun yaygınlaşmasını misyon edinmiş spor kulüplerine ve yönetimlerine, yıllarca maçlarda bu küfür ve hakaretleri duyarak büyüyen çocuklara, kısaca istisnasız hepimize zarar veriyor. Bu tezahüratlar maçlarda binlerce kişi tarafından söylenerek yayılmaya ve yeniden üretilmeye devam ediyor. Bu dil, kadınlara karşı şiddeti önemsizleştiriyor, hoş görüyor ve meşrulaştırıyor.
Bu şiddete karşı hep birlikte mücadele edelim. Sessiz kalarak, destek vererek, yeniden üreterek ya da tolerans göstererek bu suça ortak olmayalım. Hep birlikte bu sorumluluğu üstlenebilir; sorunu sadece faillere havale etmeden, hepimizi içine alan çözümler üretebiliriz. Hayatın her alanında olduğu gibi burada da birlikte mücadele ederek, futbolla özdeşleşen şiddet dilini önleyebiliriz.
Bunun için kararlı olduğumuzu, çaba göstereceğimizi, tüm ilgili taraflarla, kişi, kuruluş ve kurumlarla işbirliğine hazır olduğumuzu kamuoyuna duyurmak isteriz.
#bunuyapabiliriz
-
- Bu deklarasyonu yayımlama sürecinde görüştüğümüz spor kulüplerine bizimle fikir alışverişinde bulundukları için teşekkür ediyoruz. Deklarasyona desteklerini belirten ve bizimle bu konuda kolektif, somut çalışmalar üretmek için hazır olduklarını vurgulayan Galatasaray ve Beşiktaş kulüplerine de çok teşekkür ederiz.
- Deklarasyonumuza destek veren KASFAD’ın (Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği) futbolda kadınlara yönelik şiddetle ilgili görüş bildirgesine buradan ulaşabilirsiniz.
- Cinsiyetçi şiddetle mücadelede futbol kulüplerine öneri ve taleplerimiz.
İletişim için: bilgi.csmd@gmail.com