Skip to content Skip to footer
Bildiri: Medyada Mağdur Suçlayıcılığa Son! 

Kadınlara, translara yönelik saldırı ve cinayetlerin her geçen gün artarak tırmandığı; taciz, tecavüz ve istismar oranlarının gittikçe yükseldiği şu günlerde özellikle genç kadınların katledilmesi üzerinden ilgi çekmek, sansasyon yaratmak, tıklama sayısını arttırmak için yapılan, hak temelli olmayan haber anlayışını kınıyoruz!

Kadınlar, translar şiddete maruz bırakılırken, öldürülürken ne giydikleri, nerede bulundukları, ne iş yaptıkları, saat kaçta hangi sokakta gezdikleri haberin vurgusu ya da manşeti olamaz. Birinin yaşam hakkını elinden almak suçtur ve haberin vurgusu budur. Birinin beden dokunulmazlığını ihlal etmek suçtur ve haberi var eden şey de bu suçun işlenmesidir.

TÜİK Suç Türü ve Medeni Durumuna Göre Ceza İnfaz Kurumuna Giren Hükümlüler İstatistiğine göre 2009 yılında 562 cinsel suç işlenmişken, 2015’te bu rakam 5340’a çıkmıştır. Yani bu istatistiğe göre cinsel şiddet suçları 10 katı kadar artmış. Cinsel suçlarda yalnızca ceza infaz kurumuna giren hükümlülerin istatistiğine ulaşabiliyoruz, devletin bu konuda gerçek bir araştırması yok ve gerçek rakamı bile bilmiyoruz. Medya kurumları, rakam ve araştırma sonuçlarını bizden değil, yetkili kurumlardan istemelidir.

Haber dili algıyı etkiliyor

Medya artık; kadın cinayeti ve cinsel şiddet haberlerinde suç fiili ile mağduru değil faili ilişkilendiren bir dil kullanmayı öğrenmeli. Medya artık; şiddetle ilgili topluma zarar veren yanlış algı ve inanışların azalmasında veya artmasında rolü olduğunu kabul etmeli. Medya artık; kimseyi damgalamayan, şiddetsiz ve güçlendirici bir dili inşa etmek için emek harcamalı ve sorumluluk almalı.

Biz şiddetin münferit değil sistematik olduğunu ve nefret suçlarına, kadın ve LGBTİ+ cinayetlerine neden olduğunu biliyoruz. Faillerin korunduğu, kollandığı, görünmez kılındığı bu habercilik anlayışını kabul etmiyoruz. Medya dilini dönüştürmek üzere medya çalışanlarını sorumluluk almaya davet ediyoruz.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği

*Bu açıklama, 5 Aralıktan beri servis edilen “Günlük kiralık dairede…” başlıklı haberler üzerine medyaya yönelik yapılmıştır. 


Medya dilini beraber dönüştürmek için başlattığımız “Dilimizi Dönüştürüyoruz” projesi ile ilgili buradan bilgi alabilirsiniz:
Projeyle ilgili söyleşiler:
info@cinselsiddetlemucadele.org – +90 542 585 39 90