Skip to content Skip to footer

Türkiye’de cinsel şiddet alanında “onarıcı adalet” ve “dönüştürücü adalet” başlıklarının tartışılması ve gündemleşmesi için bu metnin yol açıcı bir kaynak olacağını düşünüyoruz.

2018 yılında Berlin’de cinsel şiddetten hayatta kalanların hayatta kalanlar için düzenlediği Mitsprache isimli kongreye giden ekibimizden iki arkadaşın Transformative Justice Kolektifi’yle de buluşarak fikir alışverişinde bulunması ve “Devrim Evde Başlar” isimli kitapçık ile geri dönmesiyle; bu kitapçığı Türkçe’ye çevirme fikri ortaya çıktı. Dernek olarak Türkiye’de bir süredir cinsel şiddet alanında “onarıcı adalet” ve “dönüştürücü adalet” tartışmalarının eksikliğini hissettiğimiz için metni tercüme etmek konusunda epey heyecanlandık. Kendi bünyemizde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar dâhilinde oldukça faydalı olacağını düşündüğümüz bu metnin, Türkiye’de konunun tartışılması ve gündemleşmesini isteyenler için yol açıcı bir kaynak olacağını düşünüyoruz.

Metinlerden biri Kuzey Amerika kökenli, şimdilerde aktif olmayan CARA isimli feminist örgüt tarafından yazılmış ve giriş metni niteliğindedir. Feminizm ve kesişimsellik perspektiflerinden cinsel şiddet konusunu ele alarak cinsel şiddetin sorumluluğunu topluluğun sorumluluğu addederek, çözümlenme sürecinde hayatta kalanın desteklendiği ve failin de uygun dönüştürücü yaptırım mekanizmalarına karşı yükümlü olduğu bir yapı önerilmektedir.

Metin, Türkiye’de hala bazı çevrelerce tartışmalı görülen beyanın esaslığı kavramını açımlamanın yanı sıra, hukuki anlamda devlet zorunun ötesinde bir adalet anlayışının nasıl mümkün olabileceğine dair yeni bir perspektif sunuyor. İkinci metin dönüştürücü adalet konusunda aktif olarak çalışan Almanya grubunun kendi deneyim sürecini anlatan giriş yazısıdır. Bu tercümelerin cinsel şiddet ve toplumsal cinsiyet konularında söylem üreten, adalete inanan/inanmak isteyen aktivistlerin, feminist örgütlerin ve sivil toplum camiasının çalışmalarına katkıda bulunacağını umuyoruz.

Kitapçığa buradan ulaşabilirsiniz.

CŞMD

*Telifsizdir; lütfen kopyalayın, çoğaltın ve yayın! ve bize de haber verin.
(Kolektifin kendi düştüğü nottur. Aynı görüşü Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği olarak biz de paylaşıyoruz.)

info@cinselsiddetlemucadele.org – +90 542 585 39 90