Skip to content Skip to footer
Şişli Belediyesi Eşitlik Birimi ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği

ÇOCUK ANLATIR SEN DİNLE; İSTİSMARI ÖNLE! Kampanyası

 

‘Çocuk Anlatır Sen Dinle; İstismarı Önle’; cinsel istismarla mücadelede yetişkinlere düşen sorumlulukları ön plana çıkarmayı hedefleyen koruyucu-önleyici bir kampanyadır. Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı’nın da ortakları arasında yer aldığı kampanya kapsamında Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Şişli Belediyesi personeline yönelik çeşitli seminer ve eğitim çalışmaları gerçekleştirmiştir.

Kampanya kapsamında Sağlık Müdürlüğü personeli ve Genel Belediye personeline yönelik iki farklı seminer gerçekleştirildi. Seminerler kapsamında; çocukların bedensel söz hakkı, toplumda var olan çocuk algısı, cinsel istismarın tanımı ve farklı biçimleri, doğru bilinen yanlışlar, meslek uzmanlarının ve yetişkinlerin istismarla mücadeledeki sorumlulukları üzerine bilgi verildi.

Seminerlerin ardından; Gençlik Spor Müdürlüğü’ne bağlı havuz ve spor salonu hocaları ve toplum merkezi sorumluları; Gündüz Bakım Evi çalışanları ve Bilim Evi eğitimcilerine yönelik tam günlük 4 farklı eğitim gerçekleştirildi. Tam gün süren eğitimlerde ‘Çocuklarla Çalışırken Hak Odaklı Yaklaşım’, ‘Cinsel İstismar Konusunda Yanlış Bilinenler’, ‘Cinsel istismarla İlgili Toplumsal Algı’, ‘Cinsel İstismar Türleri’, ‘Cinsel istismarı Fark Etmek ve Müdahale Etmek’, ‘Çocuklarla Yapılabilecek Koruyucu Çalışmalar ve Çocuklar için Onay Kavramı’ başlıklı oturumlar yer aldı.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği olarak, cinsel istismarın önlenebilir bir sorun olarak gördüğümüzü ve istismarla mücadelede hepimizin sorumlulukları olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Bu konuda, çocuklardan önce yetişkinlerle çalışmak gerekiyor. Ebeveynlerle, öğretmenlerle, toplumun her kesiminden yetişkinle bu konuları konuşmadan, sadece çocuğu odağa alan bir eğitim yaklaşımı koruyucu-önleyicilikten uzak kalır. Çocukla yetişkin arasında bu kadar belirgin bir güç ilişkisi varken, söz hakkı her daim yetişkindeyken, toplumda çocuklar birey olarak görülmezken çocuklara “hayır diyebilirsin, kimse senin sınırlarını ihlal edemez” demek büyük çelişkidir. Çocuklar küçük yaştan itibaren sınırlarını belirler ve ifade ederler aslında. Yetişkin dünya, çocukların sınırlarını sürekli olarak ihlal eder; canı istediği zaman, istediği şekilde temas eder, çocuk kendisini öptürmez/sevdirmezse küser ve hatta cezalandırır, rahatsız edici şakalar yapar, kısacası çocukların da bir özel alana ve sınırlara sahip olduğunu unutur. Üstelik bu toplum çocuklardan, yetişkinlere koşulsuz saygı duymalarını ve itaat etmelerini bekler. Sonra da aynı yetişkinlerin çocuğun karşısına geçip “hayır diyebilirsin” demesi kafa karıştırıcıdır. Öncelikle yetişkinlerin çocuk algısı ve çocukla ilişkilenme pratikleri değişmelidir.

Çocuklar aslında susmaz, anlatırlar. Onları duymayan, dikkate almayan ya da korkutarak sessizleştiren yetişkin dünyanın elinde bulundurduğu güç ve otoritedir. Çocuklar kendilerine inanılmayacağından, yargılanacaklarından ya da cezalandırılacaklarından korktuklarında susar ve anlatmazlar. Bu nedenle; yetişkinler çocukların kendilerini ifade etme ve sınırlarını çizme hakkına sahip olduklarını öncelikle kendileri kabul etmeli, sonra da bu hakkı onlara anlatmalıdır.

Şişli Belediyesi ile işbirliği içinde yürüttüğümüz “Çocuk Anlatır Sen Dinle; İstismarı Önle!” kampanyasını, yetişkinleri merkeze alması bakımından anlamlı ve önemli buluyor, bu kampanyanın bir bileşeni olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Kampanya detaylarına ve yayınlarına Şişli Belediyesi web sitesinden ulaşabilirsiniz:
https://www.sisli.bel.tr/#!/cocuk-anlatir-sen-dinle


Haber: www.bianet.org/bianet/cocuk/194797-cocuk-anlatir-sen-dinle

Kampanya Açılış Toplantısı:

 

info@cinselsiddetlemucadele.org – +90 542 585 39 90