Cinsel şiddet ve ayrımcılığın spor alanlarında, özellikle futbol alanındaki varlığı ve meşruluğu; bir yanıyla herkesin gördüğü, bir yanıyla da kimsenin görmek ve tartışmak istemediği bir konu. Oysa spor alanlarında üretilen ve meşrulaştırılan cinsel şiddet dili, hepimizin hayatına dokunan toplumsal sorunlardan biri.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği olarak bu konuyu irdelemek üzere 2017 Mayıs ayında Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği (KASFAD) ve Kadir Has Üniversitesi Spor Çalışmaları Merkezi ortaklığında bir sempozyum gerçekleştirdik. ‘Futbolda Cinsel Şiddet ve Cinsiyet Ayrımcılığı Sempozyumu’nda; spor ortamlarındaki kadınların, çocukların, engellilerin ve LGBTİ+ların maruz bırakıldıkları cinsel şiddet, cinsel istismar ve ayrımcılık gibi konulara farklı açılardan ışık tutuldu. Sporcu ve hakemlerin, spor alanında uzman gazeteci, hukukçu ve psikologların, sivil toplum temsilcilerinin, akademisyenlerin, kadın, lgbti+ ve engellilerin katılımı ve katkısı ile gerçekleşen bu sempozyum; futbol ve cinsel şiddet ilişkisini konu edinen ve kadın, lgbti+, engelli sporcuların yaşadıkları cinselleştirilmiş şiddet ve ayrımcılığa dikkat çeken Türkiye’deki ilk disiplinler arası organizasyonlardan biri olması açısından da büyük ilgi gördü.
Futbolda Cinsel Şiddet ve Cinsiyet Ayrımcılığı Sempozyumu Kitabı Yayımda!
Bu kitap, bu iki günlük sempozyumda gerçekleşen oturumlardaki tartışmaları, konu uzmanlarının değerli sunumlarını, atölye içerikleri ile sonuç raporlarını ve bu alanda yürüttüğümüz bazı davalar ve savunuculuk çalışmalarını içermektedir. Bu çalışmanın; Türkiye’de futbol alanında cinsel şiddet ve ayrımcılığın varlığı ve meşruiyetiyle mücadele etmek isteyen herkes için, özellikle bu alanda çalışan meslek uzmanları, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve sporcular için faydalanılabilir bir Türkçe kaynak olmasını, yanı sıra cinsel şiddet dilinden beslenen spor tarihinde kadın ve lgbti+ görünürlüğüne katkıda bulunarak yazılı tarihe geçmesini ümit ediyoruz. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği olarak bu organizasyonda emeği geçen herkese ve kitabın basımına katkı sunan Açık Toplum Vakfı ve Heinrich Böll Stiftung Derneği’ne bir kez daha teşekkür ederiz.
Sempozyum kitabına basılı olarak ulaşmak için bilgi.csmd@gmail.com adresine, iletişim bilgilerinizi ve bu alanla ilişkinizi içeren bir mail atabilirsiniz.
Sempozyumla ilgili detaylı bilgi için: http://