Toronto merkezli femifesto örgütünün “Doğru Kelimeyi Kullanmak: Kanada’da cinsel şiddet üzerine haber oluşturma” kitabından iki bölümü Türkçe’ye çevirerek ve Türkiye’den örneklerle güncelleyerek, medya emekçilerinin cinsel şiddet haberlerine yaklaşımını hak temelli bir noktaya taşımayı amaçlıyoruz.
Cinsel şiddet haberleri medyada, şiddete maruz bırakılanın haklarının yok sayan, cinsel şiddet hakkındaki önyargıları ve yanlış inanışları pekiştiren bir şekilde yer bulabiliyor. Hayatta kalanın değil, failin olaya ilişkin sözlerine yer verilmesi, şiddete uğrayan temsili kadın ya da çocuk görsellerinin kullanımı ya da olayın sansasyonel bir dille yer verilmesi bunlardan bazıları… Haber içeriklerinin yanı sıra, cinsel şiddetle ilgili yaygın mitlerin, benzer söylemlerle sosyal medya paylaşımlarında, haber altı yorumlarda, başlık ve manşetlerde kullanımına da sıkça rastlanabiliyor.
Bu örneklerden yola çıkarak, medya emekçilerine cinsel şiddet olaylarının haberleştirilmesinde yol göstermek amacıyla “Cinsel Şiddet Alanında Hak Temelli Yayıncılık” broşürünü hazırladık.
Sivil Düşün AB Programı desteğiyle basılan broşürümüz ücretsiz olarak dağıtılıyor ve internet üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği olarak, #bunuyapabiliriz ka
Broşürümüzü okumak için buraya tıklayın.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği
Association for Struggle Against Sexual Violence