Çocuk ve Ergen Odağında Cinsel Haklar isimli podcast serisinde bir cinsel şiddet türü olan çocukların evlilik yoluyla istismarını, çocukların insan haklarını merkezde tutarak bütüncül bir bakış açısıyla tartışmayı amaçladık.
Medyada ve savunu hareketlerinde “Çocuk yaşta evlilik, genç evlilik, erken zorla evlendirmler” gibi farklı ifadelerle tartışılan 18 yaş altı evliliklerin çocuk ve ergenlerin cinsel hakları bağlamında nerede durduğu, nasıl hak ihlallerine yol açtığı, çocukların hangi haklarını görünmez kıldığı ve tartışma dışı bıraktığını konuşmak; çocuk katılımı, çocukların bedensel söz hakları ve çocuk koruma arasındaki ince çizgiyi hatırlatmak ve bu tartışmaların çocuk hakları odağında nasıl bir yaklaşım ve dil ile yürütülebileceğine dair zihinlerimizi açmak üzere 5 farklı uzmanla bir araya geldik.
Avukat Aslı Karataş ile Genç Evlilik mi Çocuk İstismarı mı? başlığı altında çocukların cinsel istismarını hukuki çerçevede konuştuk.
Avukat Seda Akço ile Ergen Cinselliği ve Flört Hakkı başlığı altında çocukların evlilik yolu ile istismarı konusunda göz ardı edilen ergen cinselliği ve flört hakkı üzerine konuştuk.
Seksolog Rayka Kumru ile Kapsamlı Cinsellik Eğitimi Korur mu? başlığı altında kapsamlı cinsellik eğitimi ve çocuğa yönelik cinsel istismara karşı koruyucu-önleyici rolü üzerine konuştuk.
Psikiyatrist Doç. Dr. Koray Başar ile Cinsiyet Kimliği Çeşitliliği: Eşitsizlik ve Şiddet başlığı altında cinsiyet kimliği çeşitliliği, eşitsizlik ve şiddeti konuştuk.
Çocuk Hakları Aktivisti Ezgi Koman ile Çocuk Hakları Savunuculuğunda Yaklaşım ve Medya başlığı altında çocuk haklarını savunurken kullanılan dil, yaklaşım ve medyanın rolünü konuştuk.
Her birimizin cinsel istismarın maruz bırakılanı, maruz bırakanı ya da tanığı olabileceğini hatırlayarak konunun tetikleyici olabileceğini bilmenizi isteriz. Tetiklendiğiniz ve dinlemenin zorlayıcı olduğu hissettiğiniz anlarda kendinizi gözetmenizi ve neye ihtiyacınız varsa ona yönelmenizi öneririz.
Şiddet nereden gelirse gelsin bizim hatamız değil. Destek istemek ve şifa bulmak mümkün.
İyi dinlemeler…
Cinsel şiddet alanında toplumun farkındalığının artması ve cinsel şiddetten hayatta kalanlara yönelik hak ihlallerinin daha görünür kılınması için seminerler, atölye ve farkındalık çalışmaları yapıyoruz.
Cinsel şiddetle ilgili temel kavramlar, mitler ve mücadele biçimleri üzerine projeler gerçekleştiriyor ve bu projelerle toplumun çeşitli kesimlerine ulaşarak farkındalık yaratmayı hedefliyoruz.
G.U.’ya Karşı Türkiye Davası 2024 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kural 9.2 Bildirimi
– Giriş, mekanizmayı anlatma, neden gönderdik?
– G.U.ya karşı Türkiye Davası Nedir?
– Türkiye'deki durum
– Ne bulduk?
– Raporda neleri vurguladık, en önemli şey ne?