2017 yılından beri gerçekleştirdiğimiz atölyeler ve kurduğumuz iş birlikleri ile medya ve basın emekçilerinin özellikle cinsel şiddet haberleri yaparken yaşadıkları sorunları dinleme olanağı bulduk, bu sorunların başında haberlerde kullanabilecekleri görsellerin yokluğunun geldiğini gördük.
Hak temelli görsellerin az oluşu, imaj bankalarından, gazetelerin görsel havuzlarından alınan temsili görsellerin cinsel şiddete dair yanlış inanışları yeniden ürettiği, haberlerde kullanılan görsellerin şiddete maruz bırakılanın haklarını gözetmediği, önceki haberlerin aynı şekilde tekrarlanmasıyla aynı yanlışların yapıldığı eleştirilerini dikkate alarak, bir görsel arşiv sitesi oluşturma fikrini hayata geçirdik.
Görsel arşiv, kollektif bir çalışmanın ürünü olarak tamamlandı. Fotoğrafçılar, grafik tasarımcılar, görsel iletişim çalışanlar, aktivistler, karikatüristlerle iki görsel üretim atölyesi gerçekleştirdik, son atölyeden sonra bir eylem planı hazırladık. Bu plan doğrultusunda bir çağrı yaparak kadın ve LGBTİ+ fotoğrafçılardan fotoğraf istedik. 16 fotoğrafçının katkısıyla bu arşivi hayata geçirme imkânımız oldu.
Toplumsal değişim için medyanın dönüştürücü gücü yadsınamaz. Cinsel şiddet öğrenilen, normalleştirilen, sosyal yollarla inşa edilen ve aktarılan bir şiddet biçimidir. Medya da bu kültürel üretimin en önemli parçası. Kültür yoluyla aktarılan cinsel şiddetin, yine kültür yoluyla, algı değişimiyle durdurulabileceğine, önlenebileceğine inanıyoruz. İçinde bulunduğumuz, hızlı tüketimin gerçekleştiği iletişim çağında, medya kurumlarını ve gazetecileri sorumluluk alarak yaygınlaştırdığı dil ve görsel üretimlerle bu değişimin olumlu yönde parçası olmaya çağırıyoruz.
Cinsel şiddet haberleri yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlar;
Görsel arşiv sitesine csgorselarsiv.org adresinden ulaşabilirsiniz. Siteye girdikten sonra fotoğraf indirmek için üye olmanız gerekiyor. Fotoğraf desteğinde bulunmak isteyenler de üye olarak fotoğraf ekleyebilir.