Skip to content Skip to footer

csmd-web225 Ekim 2015’te GS-FB futbol maçı öncesi bir taraftar grubundaki kişilerin, karşı takımın formasını kadın mankene giydirip önce taciz ettiği ve sonra da yaktığı görüntüler haberlerde yer aldı. 3 Kasım 2015’te Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği olarak fiili gerçekleştirenlerle ilgili suç duyurusunda bulunduk. Savcılık, ilgili kişiyi tespit etti ve sanık hakkında kadınları cinsiyet olarak aşağılamak ve hakaret suçlarından dava açıldı. Basında “cansız manken davası” olarak bilinen bu davanın ilk duruşması 7 Nisan 2016 Perşembe günü, 09.10’da Kartal Adliyesi 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecektir.

Türkiye’de futbol sözkonusu olduğunda taraftarların, kulüplerin, yöneticilerin ve sporcuların kadın düş­manlığı, homofobi ve cinsel şiddet dilini gerek tezahüratlarıyla, gerek hareketleriyle, gerek ürettikleri gör­seller ve ritüellerle sürekli kitlelere dayatmalarının artık tahammül edilir bir yanı kalmadı. Kadınların gerçek hayatta da tecavüz edilip yakılarak öldürüldükleri, çocukla­rın hem cinsel suç mağduru olarak hem de şiddete özendirilerek istismar edildikleri, gençlerin cinsel saldırılar yüzünden in­tihar ettikleri bu ülkede, aynı saldırganlığın bir de semboller eliyle aşağılama amaçlı yapılmasına artık tolerans göstermek istemiyoruz. Zira bu yapılanlar SUÇTUR. Bizler ne işlenen suçların toplumda “gençler stres atıyor” bahanesiyle meşrulaştırılmasını, ne de bunlara sessiz kalarak tanık olduğumuz bu suçlara ortak ol­mayı istemiyoruz. Bunun içindir ki, statlarda çalınan tecavüz marşlarından, kulüp başkanlarının kadın düşmanı söylemleri­ne kadar, memleketin birçok yerinde kulüp ve takım ayırt etmeksizin suç duyurusu yapıyoruz, aldığımız şikayetlerin takipçisi oluyoruz.

Artık fütursuzca kadın düşmanlığı, nefret dili ve şiddet üretmenizi istemiyoruz. Eğer taraftar olarak takımlarınızı desteklemek yerine birbirinizi aşağılamak istiyorsanız, bunu sportif beceri ve kapasiteleriniz üzerinden yapın. Kadın varlı­ğını ve bedenini aşağılayarak, kadın kimliğini hakaret ve tecavüz etme aracı gibi göstererek, cinsel ilişkiyi tecavüzle eşdeğer tutarak yapmayın. Artık kadınların yakasından düşün!

İlgili herkesi bu şiddetin ve benzerlerinin üretilmesine karşı taraf olmaya, bizlerin yanında olmaya ve davamızı desteklemeye çağırıyoruz.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği

01-04.2016 / İstanbul

 

info@cinselsiddetlemucadele.org – +90 542 585 39 90