Skip to content Skip to footer

Oyumu vermeden önce kendime şu soruları sorabilirim:

Taciz, tecavüz, ısrarlı takipe maruz bırakıldığımda veya birine bu konuda destek olmak istediğimde;

  • Bulunduğum il-ilçe belediyesinde başvurabileceğim bir cinsel şiddet destek-danışma merkezi, şiddet başvurularına hizmet veren destek birimi, acil hat, telefonla danışma hattı var mı? Adı var ama kendisi ortada yok mu? Varsa ve hizmet veriyorsa kolayca ulaşabiliyor muyum? Aradığımda cevap alabiliyor muyum? Afişinde, broşüründe açık ve net biçimde cinsel şiddet türlerine yönelik başvuru yapabileceğim yazıyor mu? Hukuki-psikolojik danışmanlık, yönlendirme, barınma-sığınak hizmeti gibi, hangi hizmetleri verdiği belli mi? 
  • Bulunduğum il-ilçe belediyesinin web sitesinde cinsel şiddet, taciz, tecavüz, cinsel istismar ve yalnız değilsin kelimelerine rastlayabiliyor muyum?
  • Bulunduğum il-ilçe belediyesi cinsel şiddeti önlemekle ilgili bana ulaşabilen bir kampanya, etkinlik yaptı mı? Beni bu konuda bilgilendiren bir çalışması oldu mu?
  • Bulunduğum il-ilçe belediyesi, o ilçenin parkında, otobüsünde, çarşısında, kamusal alanlarında yaşadığım taciz, sarkıntılık gibi konularda beni hızlıca yönlendirecek bilgileri, haklarımı, yapabileceklerimi, yol haritasını, bir destek veya bildirim mekanizmasını bana sunmuş mu? Bu bilgilere kamusal alanlarda rastlayabiliyor muyum?
  • Bulunduğum il-ilçe belediyesi bana destek hizmeti sunarken benimle eşit ilişki kuruyor mu? Bu hizmetin onun işi ve benim hakkım olduğunun bilincinde mi? Yoksa bana bir iyilik lütfeder gibi mi davranıyor?
  • Bulunduğum il ve ilçe belediyesini yönetmeye talip olan adayların cinsel şiddete maruz bırakılan yetişkinlere veya cinsel istismara maruz bırakılan çocuklara sunacakları bir hizmet birimi veya eylem planı, projesi, vaadi var mı? Yoksa bu konuyu yok mu sayıyorlar?

Cinsel şiddet yerel yönetimlerin sorunudur, cinsel şiddetle ilgili koruyucu-önleyici çalışmalar yürütmek ve şiddet sonrası destek hizmeti vermek belediyelerin görevleridir.

Bugün faillerin tehdit ettiği kadınlar sokağa çıkmaya korkuyor, şiddet sonrası hayatta kalanlar güvenli yerlere sığınamıyor, başvuru merkezi bulamıyor ve sosyal medyadan yardım çağrılarında bulunuyorsa

bunun anlamı ŞİDDETTEN HAYATTA KALANLARIN TALEP VE İHTİYAÇLARININ SİYASETÇİLER TARAFINDAN YOK SAYILMASIDIR. 

Belediye kaynakları bizim vergilerimizle oluşur, bu kaynaklarla bize verdikleri hizmetler lütuf, iyilik, inayet, sosyal yardım değildir. 

Bize destek hizmetlerini sağlamak belediyelerin işidir.
DESTEK HİZMETİ ALMAK HAKKIMDIR!

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği 
30 Mart 2019

info@cinselsiddetlemucadele.org – +90 542 585 39 90