Skip to content Skip to footer

CŞMD için 2017; birçok güzel etkinlik aracılığıyla bilgi ve deneyim alışverişinde bulunduğumuz, anlamlı ortaklıklar ve iş birlikleri kurduğumuz, ürettiğimiz ve paylaştığımız dolu dolu bir yıldı.

Faaliyet Raporu’nu kapak görseline tıklayarak okuyabilir ve indirebilirsiniz.
2017’de üç önemli proje yürüttük:

Atölye ve etkinlik çalışmalarımıza, medya çalışanlarını ve gazetecilik bölümlerindeki üniversite öğrencilerini de dahil ederek “Dilimizi Dönüştürüyoruz” projesiyle devam ettik. Bu proje kapsamında derneğimizin süreli yayını Şifalı Bilgiler bültenini ve Doğru Kelimeleri Kullanmak kitabını da takipçilerimizle buluşturduk.

2016’da başladığımız “Cinsel Şiddet Sustukça Artar, Hadi Konuşalım ve Harekete Geçelim” projemiz kapsamında 2017 yılında da meslek gruplarına yönelik cinsel şiddet ve cinsel istismar başlıklarında farkındalık atölyelerine Antalya, Manavgat, Kıbrıs ve Mardin’de devam ettik. Ayrıca Cinsel Şiddet Kavram Tartışmaları’na da kaldığımız yerden devam ederek bunuyapabiliriz.tumblr.com blogumuza yeni kavramlar ekledik.

CŞMD, gençlik çalışmaları kapsamında “Ne Var Ne Yok?!” projesini hayata geçirdi. Hem gençlerle hem de lise psikolojik danışman ve rehber öğretmenleriyle buluşan ekibimiz; bir yıl boyunca 3500’e yakın lise öğrencisiyle akran şiddeti, kişisel sınırlar, flört şiddeti ve güvenli ilişkiler üzerine atölyeler yürüttü. İlk gençlik projemizde gençlerle yapılan bu atölyeler sonucunda Şiddet Bir Sınırı Aşmaktır başlıklı bir araştırma raporu, ayrıca gençlerle çalışan eğitimcilere yönelik ‘Flört Şiddeti’ broşürü ve ‘Gençlerle Güvenli İlişkiler Üzerine Çalışmak’ adlı uygulama kitabı yayımlandı ve yaygınlaştırıldı. Eğitim alanındaki gençlik çalışmaları 2018 yılında Ne Var Ne Yok?! Yaygınlaştırma Programı ile devam edecek.

2017’de CŞMD’nin bireysel bağışlarla hayata geçirdiği “Değişim Benimle Başlar” projesini başlattık. İstanbul Maratonu’nda bize destek toplamak amacıyla koşan gönüllülerimiz sayesinde, bize başvuran gruplara 3 temel başlık altında tam günlük atölyeler uyguladık. Değişim Benimle Başlar projesinin; CŞMD’nin toplumsal dönüşümü hedefleyen ve kendi kaynaklarıyla her yıl uyguladığı sürdürülebilir bir program haline gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Spor alanları ve tribünlerde üretilen cinsel şiddet dili ve eylemleriyle ilgili hukuki mücadele başlatan ve suç duyurularında bulunan derneğimiz, yanı sıra futbol kulüpleriyle iletişime geçerek şiddetsiz ve eşitlikçi spor ortamları için kulüplere yönelik oluşturduğu talepler listesini sundu. Mayıs-2017’de CŞMD, Futbolda Cinsel Şiddet ve Cinsiyet Ayrımcılığı Sempozyumu’nu KASFAD (Kadınlar için Spor ve fiziksel Aktivite Derneği) ve Kadir Has Üniversitesi Spor çalışmaları Merkezi desteğiyle düzenleyerek, bu alanda çalışan akademisyenler, öğrenciler, hakemler, savcılar, gazeteciler, spor hukukçuları ve spor psikologlarını bir araya getirdi. Sempozyumda hem spor alanlarındaki cinsel şiddet ve cinsiyetçilik, homofobi ve benzeri ayrımcılık üzerine, hem de altyapılardaki genç sporculara yönelik koruyucu-önleyici çalışmalara farklı disiplinlerden perspektifler ortaya konuldu.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği bu yıl yerel yönetimlerle de işbirliğine giderek Kadıköy Belediyesi’nin çocuklarla çalışan personeline yönelik, cinsel istismarda koruyucu-önleyici yaklaşım konusunda Kapasite Güçlendirici Atölyeler gerçekleştirdi.

Dernekle etkileşime geçen, bize ulaşan yüzlerce kişiye çeşitli konularda yönlendirme yaptık; bilgi, kaynak ve materyal paylaşımında bulunduk. Bizi ve ürettiğimiz çalışmaları güçlendiren geri bildirimler aldık. Bu yıl Global Fund for Women desteği ile dijital aktivizm üzerine de çalışıyor ve takipçilerimizle daha fazla etkileşimde bulunuyor olacağız.

Birlikte yapacağımız daha çok şey var. Korkmadan, susmadan, hiyerarşi kurmadan, itaat etmeden, uzlaşmadan, dışlamadan, utanmadan, yalnızlaşmadan cinsel şiddetle mücadeleye devam!

Toplumsal dönüşüm için, 2018’de de şiddetsiz iletişim ve dayanışma dileğiyle…

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği – Aralık 2017

info@cinselsiddetlemucadele.org – +90 542 585 39 90