Skip to content Skip to footer

BASIN BİLDİRİSİ: ‘Tecavüz Marşı’ davasında yargılama yapacak mahkeme bulunamıyor

11 Ekim 2017

Şubat 2016’da Antalyaspor-Fenerbahçe arasında oynanan ve Antalyaspor’un 4-2 kazandığı maçta gol sevincinin ve maç sonunda zaferin “Tecavüz Marşı” ile “kutlanması” üzerine Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği ile Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD) olarak birlikte şikayetçi olduk. CŞMD olarak, daha önce de futbol maçlarındaki bu tarz eylemlerle ilgili benzer başvurular yaptık.* Sözkonusu müzik, Nuri Alço’nun filmlerde kadınlara tecavüz ettiği sahnelerde arka planda çalındığı için bu adla biliniyor. Tecavüz gibi bir şiddetin, bu suçun işlenmesine gönderme yapan bir müziğin çalınarak normalleştirilmesi, yanısıra bir kutlama vesilesi olarak çalınması suretiyle suç fiilinin özendirilmesi ve meşrulaştırılması; aynı zamanda kategorik olarak bu suça maruz bırakılan kadın cinsiyetinin de aşağılanmasıdır. Nitekim, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı konu hakkında soruşturma başlattı ve TCK 216’da düzenlenen halkın bir kesiminin cinsiyet olarak aşağılanması suçundan tespit edilen iki sanık hakkında dava açtı.

Ne var ki, davada yargılamayı yapacak mahkeme hala bulunamadı. Şöyle ki, davanın açıldığı ilk mahkeme olan Antalya 14. Asliye Ceza Mahkemesi bunun spor suçlarından kaynaklı bir dava olması nedeniyle kendisinin bu davaya bakamayacağını söyledi. Bunun üzerine dava spor suçlarında görevli Antalya 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.  15 Eylül 2017 tarihinde Antalya 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ise hakim, sanıklar hakkında iddianamenin bir spor suçundan değil TCK’da düzenlenmiş bir suçtan açıldığını söyledi. Bu nedenle o da, ilk mahkemenin bu davaya bakması gerektiğini söyleyerek, kendisinin bakamayacağını ifade etti. Bu durumda, Antalya Ağır Ceza Mahkemesi hangi asliye ceza mahkemesinin davaya bakacağına karar verecek.

Sonuç olarak, henüz davaya bakacak mahkeme bulunamadığından, yargılama hala başlayamadı denilebilir. Bu nedenle sanıkların da henüz ifadesi alınamadı. İki mahkeme arasında tenis topu gibi giden dosya, yargıda adalet arayışına girişen herkes açısından endişe verici bir durumu da gözler önüne seriyor. Türkiye’de mahkemelerin, yargılamanın esasına girmekten çok usuli sebeplerle dosyaları başlarından atma eğilimlerinin ne kadar yüksek olduğunu. Özellikle kamuoyunda tepki çekmiş dosyalarda tam tersinin olması beklenirken, bu davanın peşini bırakmayacağımızı da kamuoyuna duyururuz.

Şimdi Antalya Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bekliyoruz.

Saygılarımızla.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği

 

* CŞMD; 3 Kasım 2015’te GS-FB maçında cansız bir mankenin karşı takım forması giydirilerek taciz edilmesi ve yakılması ile ilgili suç duyurusunda bulundu. 20.11.2016’da FB’li taraftar grubunun açtığı “17’ye kadar illegal, 17’den sonra legal” pankartı ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Son olarak 05.02.2017 günü Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında gerçekleştirilen futbol maçında açılan, kanlı çarşaf göndermesi yapılan ve “japon bayrağı” diye nitelenen pankartlara ilişkin suç duyurusunda bulunmuştur.

info@cinselsiddetlemucadele.org – +90 542 585 39 90